De drie soorten vaderschapstesten die je zekerheid bieden.

Afgelopen week heb ik iets gedaan wat ik nu al een tijdje heb uitgesteld. Bang voor wat er te wachten stond maar door gebrek aan beter waren mijn opties hierin gelimiteerd. Nu een paar maanden geleden heb ik namelijk gehoord dat ik in verwachting ben. Zeker leuk nieuws maar waarom was ik dan zo zenuwachtig? Ik weet niet wie de vader is en hiervoor moest ik een vaderschapstest bestellen. Natuurlijk had ik een vermoeden, maar ik moet het toch zeker weten. Zelf heb ik nooit eerder zoiets besteld. Ik was dus ook zeker onder de indruk op het moment toen ik erachter kwam wat er allemaal te vinden is op de markt van DNA testen. Afhankelijk of jij je hiermee überhaupt op je gemak mee voelt, zal ik aan raden.

De verschillende testen en opties.

Om erachter te komen wie de vader is bestaan er drie opties. De eerste is de welbekende vaderschapstest waarbij DNA van de vader en het kindje word afgenomen. Deze test kun je heel simpel afnemen in huis en de uitslag kan al in vier werkdagen bekend worden gemaakt. Dit is overigens ook de goedkoopste manier. Verder bestaat er ook een Y-chromosoom vergelijkingstest. Deze test kan antwoord geven of er een (biologische) verwantschap zit tussen mannen en/of jongens. Dit is dus voornamelijk een test die de Y-chromosoom test. Als laatste, welke overigens ook de meest kostbare test is, is een prenatale vaderschapstest. Deze kan al aangeven wie de vader is vanaf de negende week van zwangerschap. Deze methode is volledig veilig en gebruikt bloed van zowel de moeder als vader om het antwoord te geven. Zelf ben ik gegaan voor een simpele vaderschapstest. Goed om te weten is dat alles anoniem gebeurt. Zo hoef je het met niemand te delen wanneer je hier niet klaar voor bent.

Waarom zou je een DNA test doen?

Dit is een vraag met antwoorden die per persoon verschillen. Wanneer jezelf in twijfel zit wie je vader is kun je er altijd eentje aanvragen om zo duidelijkheid te krijgen. Het zal je in dat geval meer informatie geven over je achtergrond en je meer context geven op dit gebied. Als moeder zijnde kan het veel duidelijkheid geven en ook een soort rust. Dit is ook de hele beweegreden waarom ik ben gegaan. Natuurlijk zal ik nog even in spanning zitten. Wachtend totdat mijn kindje er is totdat ik daadwerkelijk kan zeggen wie de vader is. Ook al zijn mijn vermoedens sterk, wil ik het zeker weten.

About

No Comments

Leave a Comment