Zorgen dat niemand jouw fiets steelt.

Nederland is het land van de fietsen. Zo staan wij, samen met Denemarken, internationaal bekend. Uiteraard zijn er ook wel andere zaken waar wij om bekend staan, maar veel toeristen herinneren zich toch vaak het extreem hoge aantal fietsers. Niet alleen fietsen er in de grote steden een oneindige stroom fietsers rond, ook staan er fietsenrekken gevuld met talloze fietsen. Ook als er geen fietsenrek is staat er waarschijnlijk alsnog een fiets. Ik vind het altijd een uitzicht dat echt bij Nederland hoort, en het hoort gewoon bij "thuis". Een vervelende bijkomstigheid is wel dat er dus ook ontzettend veel fietsendiefstal plaatsvindt. Veel mensen, zeker in de steden, heeft hier wel een keer mee te maken gehad. Aangekomen bij de plek waar jij jouw fiets hebt achtergelaten blijkt er niets meer te staan. Of het nou om een dure racefiets in Amsterdam of om goedkope tweedehands fietsen Utrecht gaat, het blijft een frustrerend gevoel als jouw fiets weg is. Wat kan je eraan doen om dit risico te minimaliseren?

Een goede plek vinden

Het is verleidelijk om jouw fiets even snel tegen de hoek van een gebouw aan te zetten, of tegen het hekje. Dit is veel sneller, en zo weet jij jouw fiets ook weer makkelijk terug te vinden ten opzichte van een fietsenrek. Het nadeel hiervan is dat jouw fiets ook meteen opvalt bij iemand met slechte bedoelingen. Het liefst vind je een overdekte fietsenstalling, bijvoorbeeld bij een station. Ook thuis is het beter om jouw fiets achter een dichte deur te hebben staan. Een groot gedeelte van de diefstallen vindt namelijk plaats in de voortuin. Heb je de mogelijkheid niet om van een overdekte fietsenstalling gebruik te maken, of heb je geen achtertuin/schuur om jouw fiets in kwijt te kunnen, dan is het belangrijk dat je een goed slot hebt!

Het juiste slot

In Nederland is er een stichting genaamd ART die bepaalde fietssloten een keurmerk geeft. Sowieso wil je alleen sloten gebruiken die door het ART zijn goedgekeurd. Een degelijk slot is een sterk ringslot dat door jouw achterwiel heen gaat. Zonder een flinke ijzerzaag te gebruiken kan je hier niet doorheen komen, en de meeste diefstallen gebeuren toch echt zonder. Toch is dit nog niet goed genoeg. Een fiets waarbij alleen het achterwiel is klemgezet kan nog steeds heel makkelijk in een busje worden gezet en later in een garage opengeslepen worden. Daarom wil je ook een stevig kettingslot om jouw fiets vast te zetten aan een hek of een fietsenrek. Dieven willen over het algemeen niet te lang bezig zijn op de "plaats delict".

About

No Comments

Leave a Comment